Sfântul Oastei: Apostolul Pavel – Pr. Iosif Trifa

Un vechi obicei este că aproape toate breslele de oameni îşi au câte un sfânt păzitor. Un sfânt patron şi protector. Spre pildă, corăbierii, încă din vechime, îl au pe sfântul Cristofor.

Noi, la Oastea Domnului, îl avem pe Iisus Biruitorul. El este Păzitorul, Patronul şi Conducătorul nostru. Iar dacă totuşi, pe lângă Domnul şi Mântuitorul nostru e vorba să avem şi noi un sfânt al Oastei, apoi acela, eu zic să fie sfântul şi marele apostol Pavel.

Acum patru ani, în primul congres al Oastei, eu am făcut o rânduială la Oaste: praznicul Duhului Sfânt să fie praznicul cel mare al Oastei. Și iată, acum mai fac o rânduială: sfântul apostol Pavel să fie sfântul Oastei, apostolul Oastei. Sfântul şi apostolul Oastei este apostolul Pavel, pentru că în şcoala lui am învăţat noi, ostaşii Domnului, ostăşia şi nebunia pentru Hristos.

În şcoala apostolului Pavel am învăţat şi eu ceea ce i-am învăţat pe ostașii Domnului. El mi L-a arătat ca nimeni altul pe Iisus cel Răstignit. Și m-a trimis și pe mine pe la „romanii”, „corintenii”, „filipenii”, „tesalonicenii” din țara aceasta , să le vestesc cu tărie pe Iisus cel Răstignit. De la el am învățat „să mă cheltuiesc și pe mine însumi” pentru vestirea Evangheliei și mântuirea altora (II Corint. 12, 15).

De la Apostolul Pavel avem duhul Oastei, duhul în care s-a făcut Oastea: dragostea, nebunia, jertfa pentru cauza lui Iisus cel Răstignit. El ne-a strigat mereu că nu vrea să știe între noi, decât pe Iisus cel Răstignit (I Corint. 2, 2).

El ne-a pornit prin sate și orașe, să-L vestim pe Domnul. El – care a făcut 8000 de kilometri pe jos, prin „primejdii de moarte” și osteneli supraomenești – el este sfântul și apostolul celor care colindă azi satele și orașele cu vestirea lui Iisus cel Răstignit.

Fiecare ostaș al Domnului trebuie să fie un ucenic al apstolului Pavel, un învățăcel crescut în „școala” lui, plin de foc și de îndrăzneală.

Fiecare ostaș să fie unul din „frații” epistolelor apostolului Pavel. Și fiecare adunare a Oastei să fie câte un „Efes”, „Tesalonic”, „Roma”, „Corint”.

Sfinte apostol Pavel! În praznicul tău, te rugăm, cercetează și pe „frații” tăi din Oastea Domnului. Căci iată, „Corintul”, „Roma”, „Efesul” au înviat din nou în țara noastră românească. Și ca odinioară, „frații” aceștia te așteaptă să vii în mijlocul lor cu duhul tău, cu focul tău. Așteaptă să le mai trimiți câte un „Timotei”.

Cercetează-ne, sfinte apostole, cu duhul tău. Întărește-ne cu duhul tău. Mângâie-ne cu duhul tău și te roagă bunului nostru Mântuitor pentru lupta și izbânda noastră.

Preot Iosif Trifa, „Isus Biruitorul” – anul 1935, nr. 27, pag. 1