Numai nevinovăția are timiditate în ea. De obicei, cel ce este vinovat este și obraznic. Și cel ce duce o viață necredincioasă este și nerușinat. Dar nevinovăția și timiditatea sunt însușiri îngerești. De aceea, ne bucurăm când întâlnim astfel de suflete înzestrate cu aceste însușiri, mai ales în zilele de astăzi, când a pierit din lume aproape de peste toate fețele roșeața frumoasă a bunului simț și albeața curată a modestiei.
Totdeauna cei care pornesc așa, desigur, au să înfrunte mai greu valurile vieții și împotrivirile dure și nedrepte ale relelor acestei lumi dar nevinovăția îi păzește și timiditatea îi apără de multe ispite și păcate, păstrându-le sufletul curat și înfățișarea plină de noblețe, daruri pe care nu le pot avea decât cei ce sunt ai lui Hristos.
Ne bucurăm totdeauna când îi vedem pe tinerii noștri frați și surori că pornesc așa fie la cuvânt, fie la rugăciune, fie la cântare, fie la orice inițiativă bună, prin timiditate. Iată, atât de mulți dintre cei ce sunt acum departe în lucrul frumos al lui Dumnezeu au pornit plini de timiditate la început, ca un elev începător care nu știa mai ieri nici cum să țină condeiul între degete, dar acuma ce repede și frumos a ajuns să scrie!
Dorim din tot sufletul să le reamintim tuturor acestor promițătoare elemente tinere sfatul insistent al Sfântului Pavel către preaiubitul său fiu Timotei: „înflăcărează darul lui Dumnezeu care este în tine”(II Timotei 1, 6). Înflăcărați acest dar frumos și sfânt prin rugăciune, prin muncă, prin dragoste, prin tot ce vă poate mări sensibilitatea creatoare în slujba lui Hristos.
O creație care nu cuprinde în ea munca cea mai grea, rugăciunea cea mai fierbinte, iubirea cea mai curată, jertfa cea mai înaltă, suferința cea mai profundă, nu va avea niciodată ceva de durată și de valoare. Să nu fugim de suferință și să nu lenevim în muncă. Când nu poți să dormi, nu te frământa în pat, întorcându-te de pe o parte pe alta, – ci dă-te jos și așează-te pe genunchi în rugăciunea cea mai fierbinte și stăruitoare. Și vei vedea ce putere și ce liniște odihnitoare vei primi.
Ori așează-te cu hărnicie la o muncă folositoare – și vei vedea cum vei scăpa nu numai de ispite ori de plictiseală, ci și de boală și de nemulțumiri. Somnul și lenevia duc la boli și la păcate. Munca și rugăciunea dau sănătate și bucurie.
Traian Dorz, Dorim să fim