Articol în cotidianul Viața Liberă: „Preotul IOSIF TRIFA – Omul lui Dumnezeu”

Părintele Iosif Trifa, preot ardelean, născut în 3 martie 1888, în Certege, jud. Alba, a fost un mare misionar, redescoperind în poporul nostru viața și puterea înnoitoare și mântuitoare a Cuvântului cel Sfânt al Sf. Scripturi.

iosif-trifa-viata-libera

Dumnezeu a creat prin el, în Biserica noastră ortodoxă, Mișcarea misionară numită „Oastea Domnului”, cea mai puternică mișcare misionară a ortodoxiei românești.

Lucrarea duhovnicească a părintelui Iosif Trifa, cu larg ecou în sufletele oamenilor, clerici și mireni, a fost apreciată și recomandată ca model de slujire a lui Hristos și de mai multe nume sonore ale culturii și spiritualității contemporane, precum: Nicolae Iorga, Gala Galaction, Nae Ionescu, arhim. Iuliu Scriban etc.

Munca sa de neobosit misionar e reflectată în scrisul său inspirat din gazetele pe care le-a redactat timp de 15 ani (1923-1938): „Lumina satelor”, „Iisus Biruitorul”, „Oastea Domnului”, precum și din cele câteva zeci de cărți și de broșuri.

Puțini români au avut o viziune atât de mare și de înaltă pentru țara și poporul nostru. Puțini oameni au iubit atât de mult țara noastră și pe toți românii.
Prin mărturia istoriei, a convins că a fost un om sfânt, un om al lui Dumnezeu, neclintit în credință, un îndrumător luminat al poporului nostru în secolul XX, fiind unul dintre cei mai iubiți preoți ai ortodoxiei românești.

Părintele Iosif Trifa, prin harul lui Dumnezeu, a reușit să mobilizeze într-o perioadă în care nu era televiziune și internet, iar tiparul și radioul erau la început, mulțimi de sute de mii de români din toată țara și până departe de granițele ei.

A trezit conștiințe.

A schimbat în bine, prin puterea lui Dumnezeu, vieți, familii, generații. A înțeles suferința și nevoile neamului. A înțeles pericolul ce vine, prin păcate și vicii, să distrugă familiile și sufletele oamenilor. A tâlcuit cu măiestrie, pe înțelesul tuturor, adevărurile Sf. Scripturi: iubirea hristică, jertfa de la Cruce, speranța salvării în Hristos, taina pocăinței, a nașterii din nou.

Ochiul și gândurile lui străbăteau toată România. În inima sa era loc pentru fiecare român. A chemat mereu la trăirea creștinească superioară după modelul primilor creștini. Ne surprinde și astăzi, la părintele Iosif Trifa, acea putere extraordinară de sacrificiu, izvorâtă numai din iubire, pentru acest vis minunat: mântuirea neamului românesc!

Iată ce spunea cu un mare simț analitic și cu o îndrăzneală uimitoare, despre unul din viciile poporului nostru:
„Sudalma (înjurătura) este un păcat groaznic. Și – durere – noi, românii îl avem pe tot locul. De la Nistru pân’la Tisa, înjurăturile răsună pe tot locul. Se poate spune că sudalma e un păcat național.”

Mișcarea duhovnicească și misionară „Oastea Domnului” n-a putut fi nimicită de persecuția comunistă cu toate atacurile ei furibunde venite din toate direcțiile.

Astăzi, când desacralizarea se extinde cuprinzând tot mai mult teren, iar liber cugetătorii și ateii se înmulțesc, lovind nemilos în valorile creștine care constituie temelia educației tinerei generații, Oastea Domnului este sprijinul cel mai necesar și cel mai de nădejde în lucrarea misionară a Bisericii pentru revigorarea vieții autentic creștine.

S-o îmbrățisăm cu toții și să ne înrolăm în Frontul Lucrării ei!

General maior (r) Dr. Maricel D. Popa

Sursa: www.viata-libera.ro