Ca o pildă – Traian Dorz

Oamenii nu au nevoie chiar atât de mult de sfaturi sfinte, cât au nevoie de pilde sfinte. Nu au nevoie de cuvinte mari, cât au nevoie de pilde mari. Cuvinte mari au fost și sunt multe, dar pilde mari au fost prea puține. Vorbele mari se aud și azi destul de des. Numai viețile și pildele mari se văd atât de rar.

Mântuitorul nostru a spus: Eu v-am dat o pildă, cum am făcut Eu, așa să faceți și voi. El nu ne-a spus: Cum am zis Eu, așa să faceți, deși zisele Lui erau și sunt lumină și putere pentru noi. Ci ne-a zis: Cum am făcut Eu, așa să faceți, pentru că vorba este frunza, dar abia fapta este rodul…

Urmând Marelui nostru Dumnezeu și Învățător, Iisus Hristos, toți marii Săi Apostoli și urmași ne-au arătat, la fel, calea mântuirii, nu numai prin cuvintele lor, ci mai ales prin pilda vieții lor. Căci nu cuvintele noastre sunt exprimarea noastră cu adevărat, ci trăirea noastră.

Nu vorbele noastre, nici scrisul nostru nu sunt exteriorizarea cea mai adevărată a ființei noastre, ci sunt faptele noastre. Însuși Mântuitorul ne-a lăsat acest cuvânt: după faptele lor îi veți cunoaște. Și după roadele lor. Nu după vorbele și după frunzele lor (Mt.7, 15-20).

În lumina acestei mari și veșnice condiții, se vede cel mai bine care viață este vrednică s-o urmăm, și care nu.

Când este vorba despre dragoste, de exemplu, nu poeziile despre ea, nici cântările despre ea, nici predicile cele mai frumoase despre ea sunt dovada că o avem. Ci trăirea ei cu fapta în familia și în anturajul nostru trupesc și sufletesc în care suntem și viețuim. Nu din tăria vocii cu care predicăm despre iubire, nici din instrumentul cu care cântăm sau scriem despre ea se poate constata existența ei în viața noastră. Ci din căldura și din ascultarea părtășiei noastre cu frații și cu familia noastră duhovnicească… Din binefacerile noastre față de toți semenii noștri.

Sufletul meu și fiul meu, fiul dragostei mele, să nu uităm niciodată nici noi acest mare și scump adevăr! Să ne rugăm Domnului să ne ajute. Dar să ne dăm și noi toate silințele ca să fim cu adevărat o pildă despre marea îndurare a Lui, pentru toți. Să vadă toți marea schimbare făcută de către nașterea din nou. De predarea și hotărârea noastră pentru Dumnezeu. De trăirea curată și sfântă a legământului nostru, pe care l-am făcut cu Domnul nostru Iisus, prin Duhul Sfânt, în clipa întâlnirii noastre cu El. Căci numai în felul acesta, toți cei ce se vor uita la buna noastră schimbare vor fi îndemnați și ei să ne urmeze.Astfel, Domnul și Mântuitorul nostru va fi slăvit prin noi, harul Său va fi cunoscut de tot mai mulți, iar semenii noștri vor fi și ei aduși la mântuire prin El.

Traian Dorz, Hristos – Puterea Apostoliei