Hristos s-a dat pe sine! – Traian Dorz

Domnul Iisus știe slăbiciunile noastre și are milă de noi atunci când, uitând făgăduința Sa, ne lăsăm zdrobiți de puteri mai mari decât puterile noastre. Ne înțelege și nu ne judecă dacă îndată după aceea ne redresăm iarăși.

Iisus le-a zis asupritorilor Săi: Iată-Mă, Eu sunt aici! Ce aveți, aveți cu Mine! Pe aceștia lăsați-i să se ducă. Cu ei nu aveți nimic. Hristos totdeauna Se pune garant pentru ai Lui. Se dă pe Sine zălog în locul lor. Se predă legat pe Sine, pentru ca ei să fie lăsați dezlegați și liberi. Hristos S-a dat pe Sine rob, pentru a ne slobozi pe noi toți. El a primit orice suferință pentru Sine, dar i-a scos de sub orice primejdie pe ai Săi. Hristos nu S-a scos pe Sine, băgând pe alții, cum fac atât de mulți oameni, cumpărându-și libertatea lor cu prețul înrobirii altora.

Hristos S-a dat pe Sine. Pe nimeni altcineva n-a mai dat. O, de-am gândi și noi așa!

Hristos le-a zis: „Lăsați-i pe aceștia să se ducă…” Hristos poruncește și astăzi tuturor autorităților omenești: Lăsați-i pe ai Mei să se ducă. Lăsați-i să se ducă să propovăduiască Evanghelia, căci aceasta va aduce pacea și bunăvoința între oameni, chiar și între ai voștri. Lăsați-i pe ai Mei să se roage. Aceasta va coborî binecuvântarea și peste întreagă țara noastră. Lăsați-i să se ducă să facă bine. Aceasta va fi mângâiere, bucurie, bunăstare, armonie peste tot poporul și peste toată lumea noastră. Aceasta va fi în primul rând pentru propriul vostru folos. Oprirea lor ar fi, în primul rând, propria voastră nenorocire.

Noi nici nu ne putem gândi ce mare însemnătate are fiecare cuvânt pe care îl rostim, fiindcă ne-am obișnuit să vorbim atât de mult, încât noi înșine nu mai dăm, de multe ori, nici o însemnătate cuvintelor noastre. De aceea promitem repede și promitem mult, cât nu putem împlini. Și uităm tot atât de repede chiar și ce am promis. Ne legăm prin făgăduințe și găsim ușor dezvinovățiri când suntem întrebați. Facem adeseori juruințe grele și nu le respectăm întocmai. Sau poate chiar deloc. Așa ca ucenicii Domnului în seara prinderii lor.

Traian Dorz, Hristos - Răscumpărătorul nostru