Ca pentru Domnul – Ioan Marini

De astă dată doresc să stau de vorbă cu tine, iubită cititoare, asupra acestui cuvânt din Sfânta Scriptură: „Orice faceți, să faceți din toată inima ca pentru Domnul.”

Ce mulțumire în sufletul tău și ce urmări, ce roade binecuvântate pentru căminul în care tu ești mamă, soție sau soră, când ai face toate, ca pentru El!

„Ca pentru Domnul!” Aceasta însemnează că orice lucru îl vei face, va fi atât de bine făcut, încât va ține cât piramidele Egiptului. Ba încă și mai mult. Mirul turnat pe picioarele lui Iisus de Maria din Betania și acum, după aproape două mii de ani, își păstrează aroma cu care a umplut atunci casa.

Și fapta ta de toată ziua, oricât de neînsemnată ar fi ea, va fi ca o mireasmă plăcută înaintea Domnului, atunci când a fost săvârșită ca pentru El. Pe faptele și viața celui păcătos e scrisă nimicirea și osânda, chiar și peste așa numitele mari înfăptuiri (Facere 11). Dar pe viața celui credincios e așezat sigiliul veșniciei și slavei, chiar și când n-are la activul său decât acele „pahare cu apă”, date în Numele Lui. Așa am citit despre o fetiță mică, de vreo 13 ani care era bolnavă greu. O doamnă o vizită și o întrebă: Ţi-e frică de moarte? „O, nu”, răspunse ea, „dar nu știu, ce voi putea să-i spun Domnului Iisus când îl voi întâlni, căci nu știu să fi făcut ceva pentru El. Dumneavoastră știți că mama când a murit, mi-a lăsat în grijă pe frații mei mai mici. Eu aveam atunci 8 ani. Eu am încercat să fac ceea ce a făcut ea și să îngrijesc de casă și de cei patru frățiori ai mei. Dar seara sunt așa obosită încât nu mai pot face nimic.” luând mâinile mici ale fetiței într-ale sale, doamna zise cu ochii plini de lacrimi: „Eu nu I-aș spune nimic altceva dragă, decât numai I-aș arăta mâinile tale bătătorite de lucrul pe care l-ai făcut.”

O, ce binecuvântat e lucrul făcut cu dragoste ca pentru El!

Când vei lucra ca pentru Domnul, nu vei mai fi roaba treburilor, ci ele vor fi în mâna ta unelte pentru slujba Lui. Ce plăcut devine atunci orice lucru pe care-l faci! Fiindcă lucrezi de dragul Aceluia pentru care lucrezi! Așa că, de la măturatul prin casă, până la țesutul și cusutul hainelor, de la curățatul cartofilor și până la creșterea copiilor, e numai voie bună și plăcere care aduce bucurie și pace în sufletul alor tăi.

Ah! Mă îngrozesc când mă gândesc la iadul din atâtea case, unde niciodată nu răsare soarele. Iar pentru aceasta, multe femei își au partea lor de vină. Sunt nepăsătoare și fără grijă în tot ce fac. În casă e neorânduială, mâncarea totdeauna are un cusur și ele sunt mereu nemulțumite și supărate. Din pricina aceasta, în casă ninge și plouă toată ziua. Așa e unde nu cârmuiește Domnul inimile; acolo nu este nici mulţumire, nici pace.

Când însă trăieşti şi lucrezi ca pentru Domnul, este cu totul altfel. Având în vedere pe Acela pentru care lucrezi, faci totul cu toată grija şi dragostea. Căci dragostea este un dascăl minunat. Şi totul va ieşi atunci aşa de bine, încât toţi ai casei vor fi mulţumiţi şi îndestulaţi. Harul face toate bune când stăpâneşte în inimi.

Când lucrezi ca pentru Domnul, casa şi copiii tăi nu vor mai înota în murdărie. Atunci nu vei mai petici hainele mânioasă, ci vei lucra cântând. Ca una care găteşti mâncare ca pentru Domnul, trebuie ca şi tu şi toate vasele să fie ca sufletul tău, spălat şi curăţit de murdăria păcatului. Chiar dacă sunteţi săraci şi legumele nu se întâlnesc prea des cu găina în oală, supa gătită ca pentru Domnul va fi mult mai plăcută şi săţioasă decât cărnurile pregătite cu ură şi cu ceartă.

O, cum s-ar schimba toate în casa ta, atunci când tu, mamă, soție sau soră, ți-ai schimba viața. Ce plăcută va fi înfățișarea casei tale când ți se va schimba inima!

Iubită cititoare, te rog nu-mi respinge cuvintele pe care ți le spun din dragoste și cu dragoste, pentru fericirea căminului tău și a ta. Crede-mă, din ziua în care te vei preda cu adevărat Domnului și vei învăța a face totul ca pentru El, soarele va străluci în casa ta, încălzind inimile alor tăi cu pace și binecuvântare. Duhul Domnului care stăpânește în tine îi va lua și pe ai tăi pe rând în stăpânirea Lui, fiindcă predica vieții tale nu va putea să rămână fără rod (I Petru 3, 1-6). Se va întâmpla în casa ta minunea de la Isaia 35 și 32, 16-18 .

Întoarce-te la Domnul și zidește, iubită cititoare, fericirea căminului tău. De ce să porți răspundere înaintea lui Dumnezeu pentru aceasta?

Ioan Marini, Familia Creștină, anul1942, nr. 9, pag. 5