Arătarea și ascunderea – Traian Dorz

Dacă vă interesează Iisus, stăm de vorbă toată viața, oricât vreți și oriunde vreți. Dar dacă nu vă interesează El, atunci n-avem ce să mai vorbim nici doua minute împreună, niciodată.

Fericit credinciosul care știe una: Iisus, și care rămâne numai la El, oricât și oricând ar fi întrebat. Înțelept este acela care are un astfel de răspuns, fiindcă acela, rămânând la Iisus, va fi biruitor. Cine știe de acest singur Nume și rămâne mereu numai la el, acela va scăpa totdeauna cu bine și cu sufletul curat de oriunde. Acela nu va rămâne nici de rușine, nici de pagubă niciodată.

Daca L-ai cunoscut pe Domnul și vindecătorul tău Iisus Hristos, atunci ține-te într-una numai de El. Și apoi să nu mai știi nimic altceva, niciodată și nicăieri mai ales în vremile grele decât de Iisus.

Dacă vorbești cu cineva, vorbește cumpătat și numai despre Iisus. Iar dacă vei fi luat la întrebări după aceea pentru Numele Domnului Iisus, atunci ține-te numai de una: IISUS. Răspunde ce se cuvine despre aceea una și despre Acela Unul. Răspunde numai cum se cuvine, cui te-ntreabă și răspunde numai cât se cuvine, când ești întrebat. Dar ține-te până la sfârșit numai de aceea una care ai spus-o la început, călăuzit de gândul: „Eu una știu.“ Orice ți-ar face. Și fii sigur că atunci Hristos te va izbăvi curat și biruitor.

Cu cât vei arăta că știi mai puțin, cu atât mai bine. Nu te baga niciodată în lucrurile străine de Hristos și nu te amesteca niciodată în alte discuții decât despre El. Nu te opri niciodată unde se vorbește despre altceva decât despre Domnul Iisus și nu lua parte deloc, cu nici un om și la nici o acțiune cu scopuri străine de Domnul Iisus Hristos. Atunci nu vei suferi pentru deșertăciuni.

Ferește-te de căile pe care nu poți merge cu Dumnezeul tău și cu frații tăi și fugi de prietenia cu cei care nu-L iubesc pe Hristos și pe ai Lui. Nu dori niciodată să-ți câștigi prețuirea flecarilor, spunând multe lucruri și arătându-te prea cunoscător. Nici bunăvoință celor care Îl disprețuiesc pe Mântuitorul tău. Ca să nu ajungi în ceata disprețuitorilor lui Dumnezeu.

Dacă vrei să-ți păstrezi cugetul totdeauna curat și dacă vrei să fii scutit de multe neplăceri cu urmări adesea nebănuit de rele, atunci tu numai una să știi: HRISTOS, și numai voia Lui s-o cauți. Și El te va acoperi cu cinstea Sa în orice vreme. Chiar dacă toți te vor socoti, pentru Domnul, un neștiutor sau un bigot, și chiar dacă ai fi vorbit în chip batjocoritor de către cei mai mulți pretinși deștepți, și chiar dacă ai avea de suferit multe necazuri pentru credincioșia ta și alipirea ta de Iisus, totuși tu nu renunța niciodată la Dumnezeul tău. Fiindcă numai El va fi totdeauna salvarea ta. Nimic nu-ți va aduce un atât de mare câștig, o atât de mare putere, o atât de mare mulțumire și o atât de mare rasplată ca acest bun unic: IISUS. Dacă Îl ai și dacă Îl păstrezi hotărât în viața ta. Și numai dacă vei ști să te ții de El și cu El. Chiar și până la moarte.

Cine nu umblă în adevăr și cine nu se ține numai de una în timpul lungilor și repetatelor întrebări, acela ușor se pierde și greu se încurcă. Întrebările repetate tocmai acest scop îl au: ca să te încurce greu și să te prindă ușor cu cine știe ce vinovăție. Fii atunci treaz și curajos. Cel credincios și curat, departe de a se încurca, va face totdeauna prin răspunsurile sale ca să iasă cu atât mai strălucit Adevărul lui Hristos și nevinovăția sa. Va face să apară cu atât mai mare meritul și cinstea Binefăcătorului său Iisus, cu cât el va fi mai atașat de Domnul.

Căci rămânând credincios, el va fi tare totdeauna în mărturisirea lui. Și vorbind cu îndrăzneală sau tăcând cu înțelepciune, va ieși totdeauna nevinovat de la cercetările oricui.

Dacă n-ai săvârșit nici un păcat, atunci n-ai de ce să te temi. Dacă însă ai păcătuit în vreo măsură, Domnul poate face ca să fii pus la vreo suferință, pentru a-ți ispăși păcatul tău, în măsura în care ești vinovat, chiar dacă cei ce te judecă nu știu de aceasta și nu pot da împotriva ta nici o sentință legală. Atunci e mai bine să suferi decât să nu. Domnul vrea, printr-un rău mai mic, să te scape de răul cel mare care este osânda veșnică.

Binecuvântat să fie Domnul, Izbăvitorul nostru! Amin.

 

Traian Dorz, Avuția sfântului moștenitor