Bogatul nemilos și Lazăr cel sărac – Pr. Iosif Trifa

Doar niciodată evanghelia de duminică nu s-a arătat aşa de mult între oameni ca astăzi. Iată, spre pildă: războiul a lăsat 300 de mii de orfani, care trăiesc în chipul lui Lazăr cel sărac şi flămând. Iar faţă în față cu aceşti Lazări se ridică 30 de mii de milionari şi îmbogățiți în război şi după război (şi numărul lor tot creşte mereu şi azi) care trăiesc în palate şi desfătări ca bogatul din evanghelie.

Aceşti îmbogățiți sunt mai păcătoşi decât cel din evanghelie, că despre acela evanghelia nu ne spune cum şi-a făcut averea, dar despre aceştia noi ştim că şi-au făcut milioanele din „câştigurile” pe care le-au stors din lipsurile, din suspinele şi lacrimile săracilor, văduvelor şi lipsiţilor. Pentru cei 300 de mii de orfani de război, statul dă un ajutor de 30 de milioane de lei pe an, ceea ce face cam 1 leu la zi pentru un orfan (adică un orfan de război al cărui tată a murit pentru noi toți e lăsat să trăiască la zi cu 1 leu!). Statul, nu-i vorbă, ar da şi mai mult, dar e înglodat şi el până în gât de datorii şi greutăţi. Ar trebui însă milionarii și îmbogăţiţii de război să-i ajute pe aceşti Lazări.

O, cum s-ar îndulci viaţa celor 300 de mii de orfani dacă cei 30 de mii de milionari ar lăsa să picure şi pentru ei câteva coji din plăcerile, din belşugul, din făliile şi desfătările ce le fac! Dar milionarii nu fac lucrul acesta, pentru că ei nu cred în iad; şi tocmai fiindcă nu cred, trebuie şi noi să nu lăsăm să-i pedepsească numai iadul. De mult se tot vorbeşte de o revizuire a averilor, adică să se cerceteze cine s-a îmbogățit cu mişelia şi pungăşia. Acum iar a fost vorba de acest lucru în sfatul ţării. L-a cerut şi Brătianu, l-a cerut şi Maniu, dar nici unul nu va face acest lucru, pentru că toate partidele politice îşi au îmbogăţiţii lor şi „corb la corb nu-şi scoate ochii”. Un om al dreptăţii va trebui să vină — şi îl aşteptăm — care să-i stoarcă ca pe un burete pe îmbogăţiții de război cu dări mari şi confiscări de averi, ca să iasă din ei unsoarea şi grăsimea pe care au scos-o din bogăţiile ţării şi lipsurile oamenilor.

Preot Iosif Trifa, Preot Iosif Trifa