Tâlcuirea istoriei lui Iosif, fiul lui Iacov (VI) – Pr. Iosif Trifa

În numărul trecut am arătat cum a fost primit în lume de frații lui,  marele Căutător de frați, Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Și mai spuneam în alt număr cum orice suflet care l-a aflat pe Domnul Iisus, trebuie, la rândul lui, să se facă și el un mic căutător de frați.

Du-te de vezi de sunt sănătoși frații tăi! Sub această parolă a Domnului trebuie să stea orice copil al Lui care s-a tămăduit la picioarele Crucii Lui.

Frumoasă misiune este aceasta! Vom spune însă îndată că este și grea. Căci ceea ce s-a întâmplat cu Marele Căutător de frați, aceea se va întâmpla și se întâmplă și cu micul căutător de frați, pentru că însuși Domnul a zis că nu este sluga mai mare decât stăpânul… dacă pe Mine M-au urât și pe voi vă vor urâ… dacă pe Mine M-au prigonit și pe voi vă vor prigoni. (Luca 21, 11-12; Ioan 35, 20; Matei 10, 25)

Un lucru trebuie să-l știe orice creștin viu și orice tânăr viu. Îndată ce pășești în căutarea de frați, necazuri vei avea, batjocuri vei primi, hule îți vei auzi. Iosif a căutat pe frații lui, dar ce s-a întâmplat când i-a aflat? Frații l-au întâmpinat de departe cu batjocura: iată vine visătorul. (Facere 37, 19)

Așa se întâmplă și azi. Pe căutătorii de frați lumea și oamenii cei lumești îi întâmpină cu batjocuri.  Când te apropii de oamenii cei lumești cu chemările mântuirii, de departe te întâmpină cu batjocuri de aceste: iată vine nebunul…. iată vine iar sfântul… iar vine pe capul nostru călugărul… grijiţi măi că vrea să ne facă şi pe noi călugări şi sfinţi. Fiecare căutător de fraţi, trebuie să se aştepte la batjocuri. Asta e cea dintâi armă pe care diavolul o foloseşte contra unui creştin viu şi luptător. Asta-i cea dintâi probă de foc pentru căutătorii de frați. Iar după batjocuri vine prigoana. Atâția și atâția din ostașii Domnului au căpătat palme și au fost purtați cu cărțile în spate pe la posturile de jandarmi.

Caut pe frații mei! Ce slujbă frumoasă dar și ce grea. Însă orice ar fi să ni se întâmple, noi, ostașii Domnului trebuie să stăm mereu sub porunca Domnului. Mergeți la frații voștri și vedeți de sunt sănătoși cu sufletul.

Da! Doamne! Iată-ne stăm gata… orice ar fi să ni se întâmple, noi stăm gata.

 

Preot Iosif Trifa, Ziarul “Isus Biruitorul”, anul 1937, nr. 11, pag. 6