Se apropie Crăciunul… – Pr. Iosif Trifa

O istorie veche ne spune că de la Răsărit a mai plecat un mag (în afară de cei trei) să-L afle pe Hristos. Artaban îl chema pe acest al patrulea mag și a plecat și el cu aur mult să-L afle pe pruncul Iisus. Dar în calea lui a întâlnit oameni flămânzi, necăjiți, săraci, bolnavi și făcându-i-se milă de ei, le-a tot dat din aur până când, apropiindu-se de Vifleem, s-a trezit că nu mai are nimic. Și Artaban s-a întristat foarte dar în somn i S-a arătat Iisus și i-a zis: „Nu te întrista Artabane, căci așa zic ție: tu M-ai aflat cu adevărat pe Mine!”

Se apropie Crăciunul. Vrei să-L afli și tu cititorule pe Pruncul Iisus și să I te închini Lui? Vrei să prăznuiești cu adevărat Nașterea Domnului? Intră atunci cu ajutor în casa celui sărac, necăjit, bolnav căci El a zis: „Orice veți face unuia dintre acești mai mici, Mie mi-ați făcut.” (Matei 25, 40)

Cel ce Se va naște peste câteva zile în ieslea Vifleemului este pilda cea mai măreață despre cum trebuie să ne coborâm și noi între cei săraci. În Vifleemul Iudeii erau și palate, case frumoase destule, dar Iisus s-a pogorât din lumina cerului într-o peșteră rece și întunecoasă. Din lumea îngerilor S-a pogorât între păstorii cei săraci și necăjiți, pentru ca să ne arate că și noi datori suntem să ne coborâm cu lumină și ajutor în traiul celor săraci și necăjiți. Și mai ales, în aceste vremuri de cumplită scumpete, să nu uităm dragostea și mila față de cei săraci. Războiul a lăsat atâția săraci, atâtea rane și atâția orfani. Nu auziți cum răsună azi, mai duios ca oricând, colinda lor:

La casa de om sărac
S-a gătat făina-n sac.
Moș Crăciun, Moș Crăciun…

Ce Crăciun vor avea acești săraci? Și ce lucru creștinesc ar fi acela ca „unii să se îmbete, iar alții să rabde foame” (I Corint. 11, 21) de Crăciun? Nașterea Domnului este și trebuie să fie praznicul milei și milostivirii față de cei săraci. În fiecare sat să se afle un om al milei, un om al lui Dumnezeu care să umble din casă în casă și să strângă daruri de Crăciun pentru cei ce n-au Crăciun.

Preot Iosif Trifa, Ziarul Lumina Satelor anul 1923, nr. 51, pag. 1