Pentru un câștig material – Pr. Iosif Trifa

Hulele ce i se aduceau apostolului Pavel pentru că lucrează pentru un câștig material (II Corinteni 11).

Ce Carte binecuvântată este Biblia! Ea arată lămurit și toate hulele și batjocurile ce le vor avea de suferit cei ce se jertfesc pentru vestirea Evangheliei.

Deschideți, spre pildă, la II Corinteni capitolul 11 și veți afla cu ce fel de hule și minciuni a avut de lucru dumnezeiescul apostol. Din apărarea ce și-o face apostolul în acest capitol, se vede lămurit învinuirea că lucrează pentru un câștig material. Iar această învinuire i se aducea din partea unor “apostoli nespus de aleși”, cum îi numește, în ironie, apostolul Pavel (II Corinteni 11, 5).

În fața învinuirilor, apostolul se apără spunând că corintenilor le-a “vestit Evanghelia fără plată”, că “s-a ferit să-i îngreuneze cu ceva” că “n-a fost sarcină nimănui” (II Corinteni 11, 7-9), că “n-a cerut ceva de la ei” (II Corinteni 12, 18), anume ca să ferească lucrul Domnului de bănuieli (știind că între corinteni erau criticanți). “Eu – le scrie apostolul Pavel corintenilor – nu caut bunurile voastre, ci pe voi înșivă, și voi cheltui prea bucuros din ale mele și mă voi cheltui chiar și pe mine însumi pentru sufletele voastre” (II Corinteni 12, 14-15).

Iar dacă apostolul Pavel a avut de furca cu astfel de hule și hulitori, să ne mirăm oare că și noi avem de furca cu ei? Este oare mai mare sluga decât Stăpânul? Hulele ce ni se aduc și nouă că lucrăm pentru câștig (în vreme ce suntem înglodați până în gât în datorii) sunt semnul cel mai bun că suntem pe calea cea adevărată. Slăvit să fie Domnul că ne învrednicește să suferim ocară pentru El și Evanghelia Lui!

Preot Iosif Trifa, Oastea Domnului, anul 1931, nr. 39, pag. 2