Domnul folosește și vase slabe – Pr. Iosif Trifa

Scripturile sunt pline și de vestea aceasta minunată: în Lucrarea Sa, Domnul a folosit și folosește de multe ori și vase slabe. Femeile de regulă sunt numite “sexul cel slab.” Dar Scripturile ne arată că Domnul a folosit de foarte multe ori tocmai aceste vase slabe.

În Noul Testament este spre pildă, samarineanca, femeia cea cu șapte bărbați, care pe urmă a umplut Samaria cu vestirea Domnului. Și acolo e și ceata magdalenelor și mariilor, care din niște femei pierdute (din Maria Magdalena, Domnul scosese șapte duhuri rele) s-au făcut, niște vestitoare ale lui Iisus cel Răstignit și Înviat. Iar în Vechiul Testament este spre pildă și desfrânata Rahav de la Iosua capitolul 2 pe care Domnul a folosit-o pentru scăparea iscoadelor trimise de Iosua. A folosit-o în lupta ce se dădea pentru cucerirea Canaanului. “Iosua fiul lui Nun, a trimis în ascuns doi oameni ca iscoade, zicându-le: duceți-vă de cercetați țara și mai ales Ierihonul. Cei doi oameni au plecat și au ajuns la casa unei desfrânate care se chema Rahav și s-au culcat acolo.” (Iosua 2, 1).

Aflându-se în cetate despre cei doi străini, Rahav i-a ascuns pe acoperișul casei și le-a făcut rost să poată fugi din cetate. În schimbul acestui seviciu la ocuparea Ierihonului, Rahav și părinții ei, au fost cruțați; singuri ei și casa lor au scăpat cu viață (Iosua capitolul 2).

De ce a făcut Rahav slujba aceasta? Pentru că auzise și ea despre Dumnezeul cel viu al lui Israel. Și le-a zis Rahav celor doi soli: “Știu că Domnul vă va da țara aceasta… fiindcă am auzit cum la ieșirea voastră din Egipt, Domnul a secat înaintea voastră, apele Mării Roșii… de când am auzit lucrul acesta, ni s-a tăiat inima și toți ne-am pierdut nădejdea înaintea voastră, căci Domnul este Dumnezeu sus în ceruri și jos pe pământ (Iosua 2, 9-11).”

O desfrânată, o păgână, ajunsese în chipul acesta, să-L cunoască pe Dumnezeu atât de frumos, iar Dumnezeu, în schimbul acestei mărturisiri i-a dat scăpare și viață. Desigur, după ocuparea Ierihonului, Rahav L-a cunoscut și mai mult pe Dumnezeu și a trait o viață nouă. A părăsit fărădelegea și a trăit o viață nouă.

Iată și această pildă despre cum Domnul folosește în planurile Sale și vase slabe. Casa desfrânatei din Ierihon, s-a prefăcut în casă de scăpare pentru copiii lui Dumnezeu. Dintr-o cetate întreagă, a scăpat numai casa unei desfrânate care s-a întors la Dumnezeu. Iată o pildă despre cum Domnul poate face dintr-un vas necurat unul curat și dintr-un suflet pierdut unul mântuit.

Iubită soră din ostășia Domnului Iisus, oricare ar fi trecutul tău, dă slavă lui Dumnezeu că te-a ales și pe tine să vestești numele Lui și să-L mărturisești prin vorbele și purtările tale. În lupta pentru cucerirea Canaanului pentru Împărăția lui Dumnezeu, Domnul Iisus folosește și viața ta pe care a scăpat-o din pierzare cu scump sângele Lui. Cheamă, iubită soră, în lupta aceasta și pe alte femei din lume și le spune că oricât de păcătoase ar fi, ele pot deveni niște vestitoare ale Domnului. Cheamă-le și pe ele, să-și îngroape trecutul la picioarele Crucii și să învieze cu Domnul la o viață nouă. O, ce lucru frumos este să vezi și femeile luptând în slujba Domnului, dar o, cât de dureros este să le vezi pe cele care s-au abătut după satan (I Timotei 5, 15) și fac slujba lui.

Preot Iosif Trifa, Isus Biruitorul, anul 1937, nr. 12, pag. 7