Când s-a născut Mântuitorul – Pr. Iosif Trifa

Când s-a născut Mântuitorul, lumea era într-o mare așteptare. Era ceva în aer care spunea că trebuie să se întâmple ceva deosebit. Iar acel ceva cuprinsese toată lumea. Cei trei magi veniți la Vifleem din depărtări erau și ei o mărturie că toată lumea aștepta ceva deosebit. Steaua ce se ivise la răsărit întărea și ea această așteptare. De altcum, această așteptare o arată și istoria. O lume întreagă dăduse, pe acel timp faliment. Dăduse faliment filozofia, dăduse faliment religia păgână cu zeitățile ei, dăduseră faliement și fariseii cu legea lor. Lumea aștepta ceva deosebit, care să schimbe cu totul înfățișarea lumii și mersul lumii. Și schimbarea a venit. A adus-o cel născut în peștera Vifleemului.

După 2016* de ani, istoria se repetă. Marea așteptare de acum 2016* ani o avem azi din nou. O simțim. Plutește în aer ceva ce spune că trebuie să se întâmple ceva deosebit. Se simte ceva în aer din ceea ce s-a simțit în preajma Nașterii Domnului. Lumea e iarăși într-o mare așteptare.

Lumea a dat din nou faliment. Lumea cu știința ei, cu civilizația ei, cu politica ei, cu mișcările ei (socialismul, comunismul), a dat din nou faliment și din nou se simte apropierea unei mari schimbări. În aer se simte din nou o mare așteptare. Cei credincioși cunosc această așteptare. O simt. O văd în Biblie. E marea frământare care vestește venirea Domnului.

Ne apropiem de punctul din Credeu: „și iarăși va veni”. Iar această venire ne-o arată Biblia a fi precedată de un clocot, de frământări între popoare, de necazuri, de urgii și semne cerești care n-au fost de la începutul lumii. Și oamenii își vor da sufletul de groază în așteptarea celor ce va să vină. (Luca 21, 26)

Dar cei credincioși nu se înspăimântă, ci se bucură. Ei văd semnele venirii Domnului și se bucură.

Într-o noapte de acum 2016 de ani a venit în lume Fiul lui Dumnezeu. Într-o noapte El va veni din nou, pe la miezul nopții, în culmea nopții El va veni din nou. În noaptea stricăciunilor de azi pe la miezul nopții El va veni din nou.

În întunericul ce a ajuns lumea de azi venirea lui e singura noastră nădejde și mângâiere.

Amin, vino, Doamne Iisuse!

* S-a actualizat anul 1935 în care a fost scris articolul.

Preot Iosif Trifa, Isus Biruitorul, anul 1935, nr. 52, pag. 1