Astăzi s-a născut vouă Mântuitor – Pr. Iosif Trifa

Iată, vestesc vouă bucurie mare, că astăzi S-a născut vouă Mântuitor… Cu această veste de bucurie au trezit îngerii pe păstori în noaptea Nașterii și tot cu această bucurie se apropie și azi Nașterea Domnului.

Noapte și întuneric era în jurul păstorilor când s-a coborât îngerul la ei cu lumină și cu vestea cea bună a Mântuitorului. Noapte este și în jurul tău, cititorule, noapte de păcate este și în sufletul tău. Tu trebuie să simți această noapte sufletească, tu trebuie să afli că trăiești în întuneric de păcate și simțind acest întuneric, trebuie să simți dorul și așteptarea unui Mântuitor și Luminător sufletesc al tău, Care se pogoară din cer pentru tine, Se naște pentru tine și tremură în ieslea Vifleemului pentru tine, pentru păcatele tale, pentru iertarea ta și mântuirea ta.

Dar numai așteptarea cea sufletească a lui Mesia încă nu-i de ajuns pentru mântuirea noastră. Trebuie să-L și primim pe Cel pe care cu dor Îl așteptăm. Iisus a căutat sălaș în Vifleem, unde să se nască și abia a aflat într-o peșteră smerită. Tot așa și astăzi, copilașul Iisus caută sălaș în casa cea sufletească a oamenilor. Copilul cel sfânt caută și azi colibe și peșteri sufletești în care să Se nască. Deschide-ți și tu, cititorule, coliba ta sufletească, ca să primești într-însa nașterea Fiului cel Sfânt. Lasă să se nască și să crească Fiul cel sfânt în coliba ta sufletească ca apoi El să împărățească în sufletul tău și în viața ta.

Aceasta este taina cea mare a praznicului Nașterii, să te naști și tu din nou cu Hristos, să crești cu El, să trăiești cu El  și să-L ai pe El de stăpân al vieții tale.

Și cuvântul trup s-a făcut și câți l-au primit pe dânsul, le-a dat lor stăpânire să se facă fiii lui Dumnezeu (Ioan 1, 12). A primi însă pe Hristos și a te face Fiul lui Dumnezeu, asta înseamnă să trăiești totdeauna cu El, să-L ai totdeauna în casa ta, în inima ta, în fapta ta, în vorba ta și în toate purtările tale. Dar puțini sunt aceia care au primit și primesc nașterea cea sufletească. Între ai săi a venit și ai Săi nu L-au primit pe El (Ioan 1, 13). Asta e pricina că nașterea lui Hristos vine și trece fără să schimbe traiul și purtările oamenilor. Asta e pricina că bucuria de Crăciun a celor mai mulți n-are de-a face nimic cu Hristos, ci numai cu mâncarea și băutura.

Minunea din peștera Vifleemului trebuie să se petreacă și în sufletul nostru. Numai așa nașterea lui Hristos ne va fi nouă tuturor de mare bucurie și folos sufletesc.

Preot Iosif Trifa, Lumina satelor, anul 1924, nr. 52, pag. 3