Ai aflat aurul şi argintul? – Pr. Iosif Trifa

O învăţătură se ridică şi aici. Nu e destul să afli aurul şi argintul cuvântului biblic. Nu e destul să afli numai pentru tine aurul Bibliei. Ci acest aur trebuie să-l prefaci „în bani mărunți“ pentru tine şi pentru alții.

Eu pot avea un bulgăr mare de aur; dacă îl ţin încuiat în ladă, nu mi-e de nici un folos. Pot chiar şi să mor de foame lângă el. O comoară încuiată nu aduce nici un folos, nici celui ce o are, nici altora.

Aşa e şi cu aurul şi comoara Bibliei. Ai aflat aurul Bibliei? Fă bani mărunți din el! „Schimbă-l“ în „bani mărunți“ de dragoste, de bunătate, de milă, de fapte bune, pentru ca toată lumea să vadă că tu ai aflat o comoară şi eşti un om „bogat“, care poți ajuta şi pe alții. Pentru ca toată lumea să vadă că tu nu sapi în zadar în mina Bibliei, nu citeşti în zadar în Biblie, ci scoţi din ea „aur“ şi „argint“ curat de care se foloseşte toată lumea.

Nu este un lucru mai urât ca banul pe care lăcomia îl ţine încuiat, în vreme ce lumea duce lipsă. Dintre toți banii, galbenii fac slujba cea mai slabă, pentru că lăcomia totdeauna i-a tras din umblare şi i-a încuiat prin lăzi.

Să nu fie aşa şi cu aurul cuvântului biblic! Ci toți câţi îi avem să-i prefacem în „bani mărunți“ de dragoste, milă, bunătate şi ajutor pentru cei „săraci“ şi lipsiţi de viața evanghelică.

Banul cel mai bun e banul care umblă şi se ajută oamenii cu el. Aşa să fie şi comoara Bibliei. Să o facem „umblătoare“, pentru ca toţi să se folosească din ea.

Eu mă gândesc că de multe ori am trecut pe lângă cerşetorii de pe străzile Sibiului fără să-i miluiesc şi eu cu ceva. Doream să-i ajut, dar nu puteam. De ce? Pentru că aveam numai bani mari de hârtie. N-aveam bani mărunți. Şi, astfel, treceam, oarecum ruşinat, pe lângă ei, fără să-i pot ajuta din pricina… banilor mari. Mă gândeam ruşinat în mine că cei cu bani mărunți pot face bine mai mult decât mine, cu banii cei mari. Cu un galben în buzunar, poți trece pe lângă toți cerşetorii fără să-l ajuţi pe nici unul.

Aşa e şi cu aurul şi argintul cuvântului biblic. El trebuie făcut „mărunt“, pentru a ne putea ajuta cu el pe noi înşine mai întâi şi apoi pe alți „săraci“ şi flămânzi de Evanghelie.

Deci, frații mei, faceţi „bani mărunți“ din aurul şi argintul cuvântului biblic, pentru a ajuta pe toți cei ce au nevoie de el!

Preot Iosif Trifa, Biblia - Cartea Vieții